keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Kattilaleipä


Eräs ystäväni mietti eilen kattilaleivän tekoa ja muistelin hänen siitä joskus aikaisemminkin puhuneen, mutta koskaan en ollut siihen sen tarkemmin tutustunut. Tänä aamun sitten googleen hakusanaksi kattilaleipä ja ohjeitahan löytyi. Leipä olisi tosi helppo tehdä joten ei muuta kuin tuumasta toimeen ja leivän tekoon.2,5 dl 4 -viljanhiutaleita
4 dl sämpyläjauhoja
1,5 dl vehnjäjauhoja
2 maustemittaa hiivaa
1 tl suolaa
4 dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vesi. Sekoita ainekset nopeasti sekaisin, taikinaa ei vaivata. Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12-18 tunniksi.
Anna seistä huoneenlämmössä 12-20 tuntia. KYLLÄ, luit oikein. Kun se on noussut ja sinulla on sopiva hetki, jauhota leivinliina REILUSTI.


Kaada taikina liinalle. Käännä taikinan ulkoreuna keskelle neljältä sivulta. Toista. 


 Kääri liina leivän ympärille ja anna nousta vielä 2 tuntia.


Laita kannellinen pata uuniin ja lämmitä se 230 asteeseen.


Kippaa taikina liinasta kuumaan pataan ja kansi päälle.
( Vaikka yrittää kuinka varovasti tuon leivän "kipata" tuonne kattilaan jauhot pöllyää aikalailla. )


 Paista uunissa noin 30 minuuttia.

Ota kansi pois ja paista vielä 15-20 minuuttia, kunnes pohja koputtaessa kumisee.


 Anna jäähtyä ja

 NAUTI!
Suosittelen kokeilemaan. Tämän helpompaa leivän teko ei voi olla. Vai voiko?
Suosittelen muuten jauhottamaan kattilan hyvin jottei tartu kiinni, kuten mulle kävi, tosin kattila oli aika kostea kun taikinan sinne laitoin, olisikohan sen takia jäänyt kiinni?


Muokkasin ohjetta hiemman, alkuperäinen ohje tässä. Eli laitoin jauhoja mitä kaapista sattui löytymään.
Mun ainoa teräskattila on tuollain iso ( 5 l ) niin leipä näyttää aikalailla pienelle tuolla kattilassa. Pitänee hankkia joku muu vähän pienempi kattila.

Vaikka leipä on helppo tehdä, niin ei tämä kyllä ole tälläisen hätäisen ihmisen leipä, tai sitten vaan olisi ollut niin mukava päästä pian kokeilemaan ja testaamaan leivän valmistusta.

Olen tässä viime päivinä ajatellut, että yrittäisin tehdä itse mahdollisimman paljon tuota vaaleaa leipää itse. Kun kerta olen päivät kotosalla niin ihan hyvin voisin tehdä, aikaahan minulla on. Ja muutenkin valmistaa enemmän ruokia ihan alusta asti itse, vaikka harvoin kyllä käytetään eineksiä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti