perjantai 6. tammikuuta 2012

4-viljanleipää ja ohrarieskaaOlisikohan leipomiskärpänen puraissut vai mitä ihmettä tämä on, toinen leipä taikina tällä viikolla.7, 5 dl lämmintä vettä
4 dl neljänviljanhiutaleita
50 g hiivaa
3 tl merisuolaa
1 rkl siirappia
0,5 dl öljyä
10-15 dl vehnäjauhoja

Lisää hiutaleet lämpimään veteen, anna turvota hetki.
Lisää hiiva ja muutama dl jauhoja sekä siirappi.
sekoita notkeaksi velliksi, peitä liinalla ja anna rauhassa kuplia, puolisen tuntia. Lisää suola ja jauhot, jauhoja tarpeen mukaan, ei kerralla kaikkea. loppuvaiheessa alustusta lisätään öljy. alusta tasaiseksi. Taikina saa jäädä melko löysäksi, mutta pitää vaivata hyvin.
Anna kohota n. 30-50 min. liinalla peitettynä.
Vaivaa kohonnutta taikinaa työpöydällä ja leivo leiväksi tai pariksi. Käy myös vuokaleiväksi, silloin taikina saa jäädä melko löysäksi. Anna leipien kohota hyvin. (30-60min) Liian vähän kohonnut jää kovaksi ja repeie paistettaessa !
Voit voidella leivät lämpimällä vedellä (sumutepullo käy hyvin)ja ripotella päälle esim hiutaleita, siemeniä tms.
Paista 250 asteessa n. 30 min. uunin pohjalla voi pitää pientä vesiastiaa, jolloin kosteus nousee ja saat rapean kuoren. Parhaan tuloksen sähköuunissa saat, jos käytössäsi on vuolukivinen paisto-arina.
Rieska ohje on Myllyn Paras sivulta.


***

Meille on tullut uusi "lemmikki" ihan oma-aloitteisesti asustamaan.
Olen tässä monena iltan kuunnellut nukkumaan mennessä outoa rapinaa, en vain ole osannut paikantaa äänen lähdettä. Eilen illalla sitten mies oli keittiössä pienen LED-lampun kanssa tutkimassa koloja, kertoi nähneensä keittiössä hiiren...
No, nyt roskiskaapissa hiirenloukku, anteeksi nyt vaan, mutta ei haluta hiirtä meille asumaan, ei metsähiirtä eikä kesyäkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti